Föreningen startar projektet Digitala Landsbygder för att vi vill bidra till att öka och bredda den digitala delaktigheten på Gällivares landsbygder. Är du nyfiken vad projektet kommer handla om? Nedan berättar vi vår tanke med projektet.

Vad vill vi göra?

Vill du exempelvis lära dig ett nytt språk, men vill inte åka flera mil till närmsta utbildning? Eller behöver du beställa nya mediciner? Bor du på din favoritplats, men det inte finns arbete? Det finns många möjligheter, många dörrar som kan öppna sig med hjälp av digitala tjänster och verktyg. Dessa möjligheter vill vi genom projektet förmedla för att förbättra möjligheterna att bo, verka och leva på våra landsbygder.

Syftet med projektet är att inleda ett löpande och hållbart arbete för att erbjuda tjänster som stärker digital delaktighet. Det är viktigt för att inkludera människor i det digitala samhället, både de som idag står utanför, men också de som vill vidareutveckla sin förmåga att använda sig av digitala verktyg. Detta gäller privatpersoner såväl som föreningar och företag.

Genom aktiviteter som rådgivning, inspirationsföreläsningar och evenemang där man får testa olika digitala verktyg kommer projektet bidra till att öka digital mognad och delaktighet. Ett exempel kan vara att utveckla föreningars digitala arbetssätt, för att underlätta administration och ge mer tid och energi åt föreningens huvuduppdrag. Ett annat exempel är att genom föreläsningar tipsa om hur man kan leva och jobba som ”Digital remote professionals. Behovet från deltagarna kommer styra ämnen och nivå på aktiviteterna. Visst är du med och påverkar?

Vi tror att behovet av digital kunskap och spridning av denna även kommer finnas i framtiden. Därför kommer projektet utöver att praktiskt bidra till att öka och bredda den digitala kunskapen genom ovanstående aktiviteter, kommer projektet att arbeta strategiskt för att liknande tjänster ska finnas även i framtiden och hur dessa i sådant fall ska se ut.

För vem?

Privatpersoner, föreningar och företagare på Gällivares landsbygder. Målgruppen för projektet är huvudsakligen personer som känner sig utanför det digitala samhället och de som vill lära sig mer. I den strategiska delen finns även andra målgrupper med, så som myndigheter och andra liknande projekt och verksamheter.

Personer som idag står utanför det digitala samhället får genom projektet en stöttande hand för att utforska den digitala världen. De som redan använder digitala tjänster och verktyg får en möjlighet att lära sig mer och på så sätt underlätta vardagen.

Hur länge pågår projektet?

Till 30 juni 2021.

En förlängningsansökan är inskickad och förhoppningen är att den blir beviljad, och att projektet fortsätter till sommar/höst 2022.

 Vem är finansiär?

      

Är du den vi söker?

Vi söker efter en initiativrik projektledare som kan ta detta skepp och ro det i land. Läs annonsen för projektledartjänsten HÄR.